SENIORS SHOPPING SENIORS DIRECTORY HOME
The Friendly Site for Adults Over 50 Home |  Rate this article |   Send Us Email | Add to Favorites
 
 

MUSIC OF YESTERYEAR: A QUIZ


There was a time when American popular music wasn't characterized by high decibel sounds, strobe lights or kinky performers. Some of our best melodies were written in the Forties, and are still popular today. See how much you know about America's favorite tunes (answers are at the bottom of this page).

1.  The hit song, "When you Wish Upon a Star," was written for what Walt Disney film?

a) "Pinocchio"
b) "Snow White and the Seven Dwarfs"
c) "Bambi"

2.  The Rogers and Hart classic, "Bewitched, Bothered And Bewildered," was composed for what Broadway musical?

a) "Paint your Wagon"
b) "Oklahoma"
c) "Pal Joey"

3.  "The Last Time I Saw Paris," written by Rogers and Hammerstein, was made popular by what performer?

a) Frank Sinatra
b) Hildegarde
c) Judy Garland

4.  The main theme of "Intermezo," from the film of the same name was taken from which of the following?

a) Wagner's Tristan and Isolde
b) Tschaikowsky's Piano Conceto in B-Flat Minor
c) The American folk song, "Tender Is The Night"

5.  "When The Lights Go On Again All Over The World," written by Eddlie Seiler, Sol Marcus, and Bennie Benjamin echoed what classic?

a) Beethoven's Minuet in G
b) Alexander Scriabine's Prelude in F-Minor
c) Bach's Invention No. 4

6.  One of the best songs of 1942, "Dearly Beloved," by Johnny Mercer and Jerome Kern was introduced in what film?

a) "Holiday Inn"
b) "You Were Never Lovelier"
c) "My Sister Eileen"

7.  The best American song of 1943, "People Will Say We're In Love," was from which of the following hit musicals?

a) "The Red Mill"
b) "Oklahoma"
c) "Since You Went Away"

8.  The standard, "Night and Day," was written by which of the following composers?

a) Irving Berlin
b) George Geshwin
c) Cole Porter

9.  "Tonight We Love," by Freddy Martin, was based on which of the following opening melodies?

a) "The Moonlight Sonata"
b) Tschaikowsky's Piano Concerto in B-Flat Minor
c) The American folk song, "Tender Is The Night"

10.  "Long Ago and Far Away," by Jerome Kern and Ira Gershwin, was from which of the following films?

a) "Cover Girl"
b) "Casablanca"
c) "Since You Went Away"

ANSWERS
1. a; 2. c; 3. b; 4. a; 5. b; 6. a; 7. b; 8. c; 9. a; 10. c
 

Please rate this article:
Excellent
Good
Fair
Didn't find it worthwhile

If you'd like to be on our mailing list, type in your e-mail address:

 
Policies  |  Home  |  Submissions |  Feedback  |  Join Mailing List